Etkili ve Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

27.09.2019 2096

Öğretim kademesinde gerçekleşen değişimler her öğrenci için kritik dönemlerdendir. Ergenliğin getirdiği değişimlere ek okul değişikliğine adapte olmak çoğu öğrenci için zorlayıcı olmaktadır. Bu zorlanmanın temelinde ise öğrencilerin ortaokuldan getirdikleri alışkanlıkları ile ortaöğretim kademesinde de başarılı olacaklarına inanmaları yatmaktadır. Bu durumun kırılma noktası ise genellikle 1. dönem 1. yazılılardır. Eski çalışma alışkanlıklarının işe yaramadığını gören öğrenci ve velide doğal bir panik baş göstermeye başlar. Önceki öğretim kademesinde yıldız olan çocuk düşüşe geçmiştir. Bu noktada bir şeylerin yolunda gitmediğini fark eden, yardım isteyen, çalışma alışkanlıklarını revize eden öğrenciler durumu tersine çevirmeye; ortaöğretime, ortaöğretimin gerektirdiği çalışma sistemine uyum sağlamaya başlar.

Bu süreçte öğrencilerimize destek olmak amacıyla aşağıda verimli çalışma yöntemleri sıralanmıştır.

 

1)Amaçlarınızı Belirleyin

Başarılı olabilmek için mutlaka amacınızın net ve açık bir tanımını yapın ve bu amacınıza inanın. Amaçlarınızı belirlerken kendinize kısa vadede amacınızın ne olduğunu, uzun vadede amacınızın ne olduğunu mutlaka sorun.

 

30-11-2018

 

 

 

 

 

 

 

2)Planlamanızı Yapın

 Sanılanın aksine iyi bir planlama gününüzü saat saat planlayacağınız standartlaştırılmış bir program değildir. Her birey kendi hızında, kendisi için en ideal olan zamanda öğrenir. Bu yüzden planlamalarınızı saat standartlarına bağlamak yerine, içerik olarak belirleyin. Kendinize günlük, haftalık ve aylık planlamalar yapın. Ay sonuna kadar hangi kazanımları elde edeceğinizi planlamanız motivasyonunuzu arttıracağı gibi; önünüzü daha net görmenizi de sağlayacaktır. 

30-11-2018

 

 

 

 

 

 

3) Zamanınızı Verimli Kullanın

 Kendini keşfeden öğrenci kendi ilgi ve yeteneklerini yakalamış olanlardır ve bu öğrenciler hangi derse ne sıklıkla ve nasıl bir yöntemle çalışacaklarını saptamışlardır. Bu sayede yanlış yöntemlerle vakit kaybetmezler. Sizden beklenilen tek şey akademik anlamda başarılı olmanız değil. Sizlerden sosyal, sportif, kültürel, sanatsal faaliyetlerde de aktif olmanızı bekliyoruz. Hazırladığınız programlarda kendinize ve hobilerinize de süreler ayırın. Böylece yapacağınız programlar çok yönlü olacağı için uygulanabilirliği daha yüksek olacaktır sizin için.

30-11-2018                 

 

 

 

 

 

 

4) Çalışma Verimizi Etkileyecek Her Ögeyi Kontrol Edin

 Çalışma ortamınızda bulunan tablet, telefon, bilgisayar, televizyon, gürültü; uyku düzeniniz hatta odanın ısısı bile çalışma düzenini etkilemektedir. Ders çalıştığınız ortamı belirlediğiniz çalışma süresi boyunca teknolojik aletlerden soyutlayın. Her yaş grubu için dikkat dağıtıcılığı yüksek olan bu unsurlar çalışma veriminizi düşürecektir. Mümkün olduğunca sessiz ortamlarda, ısısı çok yüksek ya da çok düşük olmayan odalarda çalışmaya özen gösterin. Sıklıkla odanızı havalandırmak ve uyku düzeninizde büyük oynamalar yapmamak da verimli ders çalışma ve başarı da anahtar ögeler. 30-11-2018

 

 

 

 

 

 

5) Uygun Çalışma Ortamı Oluşturun

Çalışmak için üzerine defter ve kitaplarınızı rahatlıkla sığdırabileceğiniz ölçülerde çalışma masanız olmalı. Çalışma masanızın düzenli olması ve işlevsiz her türlü unsurdan arındırılmış olması dikkatinizin dağılmaması adına önemli. Işığı yeterli bir ortamda çalışmalı; zamanı takip edebilmek ve verimli kullanabilmek adına çalıştığınız ortamda bir saat bulundurmalısınız.

Motivasyon sağlamak için ilk basamakta belirlediğiniz amaçlarınızı destekleyen yazılar ya da resimleri çalışma ortamınızda bulundurmak olumlu etki yaratacaktır.

30-11-2018

 

 

 

 

 

 

6) Derse Hazırlıklı Gidin

Bir gün öncesinde yapacağınız küçük bir hazırlık çalışması ertesi gün işlenen derse aşinalığınızı arttıracağı için hazır bulunuşluluğunuz daha yüksek olacaktır; bu da öğrenme eylemini hızlandıran bir etkendir.

30-11-2018

 

 

 

 

 

 

 

7) Günlük Çalışacağınız Dersleri Zorluk Derecelerine Göre Seçin

  Yaptığınız programa her güne en fazla iki ders yerleştirin ve bu iki dersten biri sayısal-diğeri sözel ya da biri sizin için zorlandığınız-diğeri daha kolay başarılı olduğunuz bir ders olsun. Bir gün içerisinde bütün üniteleri çalışmak yerine belirlediğiniz derslerden sadece birer konu çalışın ve o konuyla alakalı derinlemesine soru çözün. Çözeceğiniz soruların farklı ve zorluk derecesi aynı olmayan kaynaklardan olmasına özen gösterin.

30-11-2018

 

 

 

 

 

 

 

 

8) Günlük-Haftalık –Aylık Tekrarlar Yapın

  Her gün o gün okulda işlediğiniz tüm dersleri toplamda 15dk.-30 dk. arasında tekrar edin. Zaten çok taze olan bilgileriniz için bu süre yeterli olacaktır. Hafta sonu ise 30dk-45 dk arasında o hafta işlediğiniz her konuya göz gezdirin. Ay sonlarında bu çalışmayı 45 dk-90 dk arasında tamamlamaya çalışın. Unutmayın tekrarlanan bilginin unutulma ihtimali düşecektir!

30-11-2018

 

 

 

 

 

 

9) Okuldan Gelir Gelmez, Açken ya da Yeni Yemek Yemişken Ders Çalışmayın

Günlük yoğun bir tempodan çıkar çıkmaz günlük tekrar ve çalışma planlarınızı uygulamaya başlamak verimliliği düşürmektedir. Eve ya da yurdunuza dönüp dinlendikten, yemeğinizi yedikten ve yemeğin üstünden en az bir yarım saat geçtikten sonra çalışmaya başlamak zihninizin öğrenmeye daha açık olmasını sağlayacaktır.

 Unutmayın! Programlama yapmak ve yapılan programlara uymak ciddi bir alışkanlık meselesidir. Bu konuda zorluk yaşıyorsanız ve yapacağınız çalışmaları beraber yürütmek istiyorsanız her zaman rehberlik servisine gelebilirsinizJ

30-11-2018

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.meb.gov.tr